martedì 25 gennaio 2011

8 lihtsat viisi syya tervislikumalt

Paljudel inimestel, kaasaarvatud selle artikli autoril on nõrkus teatus toitude vastu.
Võid öelda, „Mulle meeldivad friikartulid ja ma ei saa ilma nendeta elada! Pidev puudus ei ole tervislik.“ Sul on õigus. Aga su kehal on ka omad puudused – see ei ole prügikast. Me sööme, et elada, mitte vastupidi.
Tervislik toitumine on vastus mitmetele tänapäevastele tervisehädadele. Lahendus ei ole mõningate toitainete tarbimise lõpetamine, vaid ära jätta mittevajalikud kalorid, liigne rasv, kemikaalid ja rafineeritud süsivesikud. Järgnevalt mõned sammud, mis võiks teha, et alustada tervisliku toitumisega.
1. Söö aeglasemalt
Nauding on imepärane vananemisvastane ravim, seega naudi ja maitse oma toitu! Kui sa sööd aeglaselt siis tunned maitset rohkem ning vajad vähem. Aeglaselt söömine järk-järgult vähendab isu alates sellest hetkest, kui alustad söömist. Hiljuti kinnitati see Jaapani teadlaste poolt. Nad avastasin, et kiiresti söömine on tugevalt seostatud ülekaalulisuse ja kehamssiindeksi tõusuga.
Samuti on teada, et seedimine algab juba suust. Toidu põhjalik närimine edendab rahulikku ja täielikku seedimist.
Aga siiski ei mõelda toidust kui naudinguallikas. On üpriski tavaline näha inimesi alla kugistamas hamburgereid ja sriikartuleid, samal ajal kirjutades midagi oma rüperaalis, rääkidas mobiiltelefoniga, lugedes ajalehte või vaadates telerit.
2. Kontrolli oma portsjoni suurust. Söö kuni oled rahuldatud, mitte kuni oled kurguni täis
Seda on kergem saavutada, kui sööd aeglasemalt. Kui sa sööd kiiresti, tarbid sa liiga palju enne seda kui sa sellest aru saad. Ajul võtab aega umbes 15-20 minutit, et hakata saatma signaale et kõht on täis, seega peab andma kehale selle aja. Rahulolu signaal alustab tööd enne seda kui taldrik on tühi ning sa lõpetad vähema söömisega.
Kui sa armastad toitu, siis see ei tähenda, et sa pead seda palju sööma. Hangi omale väiksem taldrik. Su ettekujutus mõistlikust portsjonist on mõjutatud taldriku suurusest. Suured portsjonid julgustavad ülesöömist.
3.Limiteeri töödeldud liha
Suurem osa töödeldud lihast nagu vorstid, viinerid, peekon, sink ja hot dogid on täis transrasvu ning naatriumi. Võib leida naatriumnitrit – mürgine kemikaal – igast lihapakendist. Peekon, vorstikesed, sink, lihasnäkid ja isegi lihast, mis on purgisupis. See kemikaal on tegelikult värviparandaja, see muudab vana, surnud liha värskeks ja ilusaks.
Kui sa valid töödeldud liha siis võib vähendada naatrinnitriti effekti, tarbides enne seda antioksüdante. Tõestatud on, et vitamiini C nind E tarbimine enne töödeldud liha vähendab kemikaali mõju organismile.
4. Punane liha võib olla osa tervislikust dieedist
Kui liha on valitud ja valmistatud õigesti, siis on ta suurepärane söök. Punane liha sisaldab palju olulisi toitaineid nagu raud, tsink valk ja vitamiin B12.
Vali ilus lihatükk ning eemalda nähtav rasv enne valmistamist. Lihatükk ilma nähtava rasvata ei suurenda vere kolesteroolitaset ega tõsta riski südamehaigustele.
5. Valmista söök kodus
Kodus kokkamine annab suurema kontrolli söögi üle ja annab võimaluse vähendada transrasvu, suhkrut, soola ja mitmeid toidu lisandeid (värv, säilitusained jne). Kaubanduslikult valmistatud toidud nagu hamburgerid, hot dogid, friikartulid, krõpsud, koogid ja küpsised sisaldavad arvatavasti kõige rohkem transrasvu. Tee ise oma pitsad, burgerid, koogid ja teised toidud, mis sulle meeldivad. See küll võtab rohkem aega, aga on sinu enda tervisele kasulik.
6. Väldi kõrge temperatuuriga küpsetamist
Väga tähtis asi on valmistamiseviis. Liha valmistamisel kõrgetel temperatuuridel nagu praadimine ning grillimine loob kahjulikke kemikaale (mutageene ja kantserogeene) mida kutsutakse heterotsüklilised amiinid ja polütsüklilised aromaatsed süsivesikud. Valmista liha nii, kus kasutada vähem õli ja väiksemaid temperatuure – küpseta ahjus või keeda.
7. Elimineeri karastusjoogid
Karastusjookides ei ole mitte midagi kasulikku. Mida varem need oma söögist eemale jätad, seda parem. Keskmiselt on 325ml joogis 10 teelusikatäit suhkrut, 150 kalorit, 30 kuni 55mg koffeiini, toiduvärve ja sulfiide. Karastusjookides ei ole mitte ühtegi väärtuslikku toitainet.
On parem nad asendada veega, taimse teega või magustamata mahlaga.
Karastusjoogi tootjad on suurimad kunstlikke magusaineid kasutajad. On mõningaid tõestusi, et regulaarne karastusjoogi tarbimine viib terviseprobleemideni nagu kaalus juurdevõtmine, hammaste purunemine, ainevahetus haigused. Kas sa tõesti tahad selliseid probleeme?
8. Enesedistsipliin
Harjuta sisse omale ettevaatlikkus. Kui üks päev sõid rohkem, siis järgneval proovi olla rohkem tähelepanelik. On alati parem süüa lihtsalt kergemalt, kui täita mõnda dieeti.

:)

Nessun commento:

Posta un commento